30 Haziran 2010 Çarşamba

Windows ve Ubuntu yüklü PC den Ubuntu ve Grup'u kaldırma

Dönem başında operating systems dersi için bilgisayarımda bulunan Windows 7'nin yanına birde Ubuntu kurmuştum. Dönem bittikten sonra harddiskim küçük olduğu için kaldırmaya karar verdim. Ubuntuya ayırdığım bölümü sildim. Bilgisayarı yeniden başlattığımda "group not found" hatasıyla karşılaştım. Bunun nedeni ubuntu kurulurken Windowsdaki MBR (Master Boot Record ) 'nin  değiştirilmiş olmasındandır. Şimdi bunun çözümünden bahsedelim.

Eğer Windows XP kullanıyorsanız bilgisayarınızı XP cdsi ile boot edin. Windonws kendisi bir kaç dosya kopyaladıktan sonra  açılan ekranda "R" tuşuna basılır. Recovery Console – Kurtarma ekranına girilir.
Burada kurulu olan windowsu büyük ihtimalle 1. C:\windows olarak görürüz. 1 denilir ve "enter" basılır. yönetici parolası verdiyseniz girersiniz XP için, vermediyseniz enter diye geçersiniz. Bundan sonra C:\Windows olarak dos ekranı bekller. Windowsu ilk yüklendiği gibi açılması için yani GRUB u silmek için. FIXMBR yazarız ve enterlarız. Uyarı Sorunca E deriz (türkçe windows için- ingilizce ise Y deriz) Bu işlemle Grub silinmiş ve Windows MBR original haliyle geri yüklenmiş olur.

İşletim Sisteminiz Windows 7 ise  Windows 7 kurulum CD’si ile bilgisayarı başlatıyoruz, Kurulum başlangıcındaki Dil, zaman, klavye vs. ayarlarını geçiyoruz, Karşımıza çıkan seçeneklerden Repair Your Computer menüsüne giriyoruz, Şimdi burdan Command Prompt’a giriyoruz, Konsola eğer Windows’u C’ye kurduysak “bootsect /nt60 C:\” yazıyoruz. Tüm bölümleri düzeltmek istiyorsak “bootsect /nt60 ALL” yazabiliriz ki büyük ihtimalle gerek olmayacaktır. Kurulumdan çıkıp DVD’yi çıkarıyor, bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz.